19 d’octubre del 2020

Itinerari turístic Amposta - Torre i Ullals de la Carrova - Via val de Zafan

La ciutat d'Amposta, turísticament parlant, s'ha orientat de manera tradicional sempre envers el riu i especialment al Delta de l'Ebre.

Avui però, us animem a conèixer una proposta a tocar de la població, on apart de la coneguda Torre de la Carrova, la resta pot ésser força desconeguda per bona part dels veïns del municipi.

Aquest itinerari està pensat per fer caminant o corrent, i fins i tot amb bicicleta (al 99% del seu recorregut). D'aquesta ruta, hem volgut que sigui "pràcticament circular" per donar-li un major atractiu. 

 


 

Els elements més característics i que es mereixen una aturada al llarg del recorregut són els següents:

- Jardí del Bou, amb totes les surgències del roquer d'Amposta i camí botànic (per les aigües emergents i brolladors de tot aquest roquer i del barranc de la Mina; més endavant publicarem una entrada al blog).



- Torre de la Carrova. Construcció medieval del s. XIV




- Vil·la romana de la Torre de la Carrova. Data del segle IV-V dC



- Séquia mare i ullal de la Carrova (coneguts també com del Boscasso). Aquests possiblement tinguin un valor natural semblant als Ullals de Baltasar (Delta de l'Ebre), però infinitament menys coneguts. Creiem que és una de les "joies" del municipi.



- Via val de Zafán 



- Zona humida a consolidar/restaurar i que ens hem atrevit a batejar com "llacuna del Molinàs"


Referent als nostres objectius principals com Associació volen remarcar la recuperació de la via Val de Zafán com a via cicloturista en aquest recorregut i d'itinerari de mobilitat diària entre els diferents habitatges dispersos i parcel·les que hi ha al llarg del mateix. En aquest cas, volem incidir en aquesta necessitat, atès tal i com podreu observar la perillositat que hi ha per tal de creuar la carretera C-12 en els diferents punts indicats (el camí lligallo Comes el descartem per tenir rampes pronunciades i ser un recorregut molt més llarg).

Som conscients que aquest projecte el té redactat la Generalitat de Catalunya (malauradament aturat), des de l'any 2016, i que un dels membres de l'Associació ja el va suggerir com a proposta dins els pressupostos participatius de l'Ajuntament d'Amposta de l'any 2018, però que malauradament no va prosperar com a proposta finalista.

És per això que ara tenim una nova oportunitat per reivindicar aquesta infraestructura de la Via de Val de Zafán (i que ha tornat a sorgir en els pressupostos participatius d'aquest 2020). Esperem que aquest any tingui més èxit. A més a més, creiem que és una de les infraestructures que necessitaria el territori, i treballarem per tal que les diferents administracions que hi tenen competència sobre el tema puguin tirar-la endavant (ajuntament d'Amposta, consells comarcals Montsià i Baix Ebre, Generalitat de Catalunya, etc.).

 

 

 


Aquesta és la ruta que ens hem estat treballant (dins l'aplicació està tota la ruta detallada), i que esperem que pugueu gaudir-la 👇

Powered by Wikiloc